#7 Social media > Turning Studium Generale into one big social media reporting machine > Leo Erken

 

Turning Studium Generale into one big social media reporting machine

Leo Erken

Het idee om op een dag een groep van 1200 mensen die zich hadden verzameld voor de Studium Generale via sociale media te verbinden en aan elkaar verslag te laten uitbrengen was ambitieus. Een groep studenten fotografie/film van AKV|St.Joost had de nodige voorbereidingen gedaan en stond klaar om een veel grotere groep studenten te instrueren. Dat viel niet mee. We leerden vooral veel over infrastructuur en hoe ogenschijnlijk kleine kinkjes in de kabel enorme gevolgen kunnen hebben.

Studium Generale Social media as reporting machine workshop2 workshop3
Impressie van de massaliteit tijdens Into the Wild

De geplande livestream mislukte toen bleek dat de 1200 iPhones/androids op één locatie het wifi-netwerk vrijwel plat legden. Studenten moesten analoog reageren en plakten posters met mededelingen op hun rug. Het enige kanaal dat overeind bleef was het van tevoren opgezette Snapchat-kanaal ‘Are U Wild’. Studenten van de kunstopleidingen en CMD gingen de beelden die daarop verschenen verzamelen, bewerken, beamen en opnieuw opnemen. Het resulteerde in een film waarin chaos en miscommunicatie alsnog tot schoonheid werden omgetoverd.

Veldonderzoeksleider Leo Erken is docent aan de bacheloropleiding Fotografie|Film van AKV|St.Joost in Breda. Erken daagde middels het veldonderzoek Turning Studium Generale into one big social media reporting machine zijn studenten uit om hun onderwijs met betrekking tot social media ‘in the wild’ in de praktijk te brengen.