#9 Vertigo > Het combineren van vogelvlucht met straatperspectief in één filmbeeld > Martine Stig

 

Vertigo, Scènes from above

Martine Stig

Tijdens dit veldonderzoek stonden twee perspectieven, het satellietperspectief en het ooghoogte-perspectief centraal. Tijdens het vervaardigen van een scène uit een film werden beide standpunten verkend. Alle deelnemers van de workshop kregen een rol in de vervaardiging van de scène, die vanuit beide perspectieven gefilmd werd. De deelnemers waren onderdeel van respectievelijk ‘team drone/camera’, ‘ team productie’, ‘team regie’, ‘team montage’ of het acteerteam. In de uiteindelijke montage werd het ‘eye level’ perspectief van een normale camera met het ‘top down’ perspectief van de drone-camera gemengd.

making of making of 4 making of 3 making of 2 drone shot 2 drone shot 1
The making of

“Binnen mijn onderzoek was het vervaardigen van deze test-scène een essentiële stap en een ‘proof of concept’,” legt Martine Stig uit. “Het was interessant om deze in samenwerking met studenten te doen. Ik begon de workshop met een korte, algemene uitleg over mijn onderzoek. Vervolgens lichtte ik het doel van de dag toe, waarbij ik benadrukte dat ik dit nooit eerder had gedaan en dat we samen het wiel moesten uitvinden. De verschillende teams begonnen wat aarzelend en hadden behoorlijke sturing nodig, maar begonnen steeds fanatieker te proberen de opnames zo synchroon en spannend mogelijk te maken. De uiteindelijke ‘montage’, het samenvoegen van de twee perspectieven tot één beeld verraste iedereen. Ik ben blij met het resultaat, het stelt mij in staat te spelen met het geschoten materiaal, preciezer te analyseren hoe een dubbel beeld werkt op de perceptie en wat mijn volgende stap in het onderzoek zal zijn.”

Veldonderzoeksleider Martine Stig is onderzoeker bij het lectoraat Autonoom Maken en docent bij de master Fotografie van AKV|St.Joost in Den Bosch. In haar lectoraatsonderzoek Vertigo onderzoekt Stig of het traditionele fotografische beeld nog wel toereikend is om de huidige wereld mee af te beelden. In haar veldonderzoek werkte ze samen met de deelnemende studenten een nieuw experiment in dit lopende onderzoek uit.